måndag 28 januari 2013

CopySwede - en av IT-samhällets många nya maffiaorganisationer

Copyswede är IT-samhällets nya maffiaorganisation

Titeln är faktiskt skriven av en kille som enligt egen uppgift till vardags är IT-chef på en statlig myndighet:)
(Lycka till med det:) - Här återpubliceras delar av ett blogginlägg från Peter Lindén.


Det kan inte bara vara jag som tycker att nuvarnade upphovsrättlagstiftning tillsammans med möjligheten att ändå kopiera saker för privat bruk är snudd på galenskap.

Å enda sidan har vi en massiv kampanj från upphovsrättslobbyn som varnar mig varje gång jag startar en DVD-film att det är förbjudet att kopiera filmen och att det är ”stöld”. Hur nu kopiering kan klassas som stöld övergår mitt förstånd. Man stjäl ju ingenting när man kopierar, det förstår ju alla.


Å andra sidan har vi samma upphovsrättslobby som inser att det är det OK att kopiera saker för privat bruk och då ska man ta ut en avgift på det media som man kopierar grejerna på. Förut omfattande detta CD/DVD-skivor men nu vill man även att USB-minnen och externa hårddiskar ska omfattas av avgiften, vilket kan innebära att en extern hårddisk blir ungefär 100 kronor dyrare.

Ena stunden är det inte OK att kopiera. I andra stunden är det OK och då ska upphovsrättslobbyn ha betalt. Riktigt bra betalt dessutom. Till sin hjälp har de dessutom en lagstiftning som ger dom rätt att ta ut dessa avgifter något som i sig är ganska märkligt.


Min uppfattning är att de flesta som idag köper en extern hårddisk gör detta för att säkerhetskopiera sin egen dator. Med enkla backupprogram som t ex TimeMachine för Mac räcker det ju att stoppa in sladden och så sköter sig backupen av sig själv.

Man vill ta kopia på sina semesterbilder, filmer och viktiga dokument. Visst, det är inget som hindrar att man också kopierar upphovsrättsskyddat material men avgiften drabbar alla.



Jag tror gemene man har svårt att greppa detta, om man nu vet hur det verkligen ligger till. Varför ska man betala en hundring extra för sin externa hårddisk när man ändå bara ska lagra privat information?

Och denna hundring ska dessutom gå till en privat organisation där allmänheten saknar insyn som i sin tur gör vad dom vill för pengarna. Är detta verkligen rimligt?

- Får det gå till så i ett rättssäkert samhälle?

http://peterlinden.se/2011/08/18/copyswede-ar-it-samhallets-nya-maffiaorganisation/
*

CopySwede - en av IT-samhällets många nya maffiaorganisationer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.