måndag 28 januari 2013

Antipiratbyrån - fängelse är lämpligt för fildelande ungdomar

RÅ: "Olaglig fildelning bör ge strängare straff"


2013-05-23
25-åring fick böter för att ha delat filmer på Pirate Bay. Men riksåklagaren vill höja straffskalan för olaglig fildelning.

*
En 25-årig man som delat med sig av 57 filmer på bland annat Pirate Bay dömdes tidigare i tingsrätten och hovrätten för brott mot upphovsrättslagen och tilldelades dagsböter på 6 000 kronor.

Riksåklagaren anser emellertid att straffet är för lågt och brottet borde beläggas med både villkorlig dom och böter. Riksåklagaren har därför vänt sig till högsta domstolen och bett om ett prövningstillstånd.

– Här har inte hovrätten kommit fram till fängelse utan tycker att det kan stanna på bötesstraff och det är det vi vill pröva, säger My Hedström på riksåklagaren. För att man ska kunna döma till villkorlig dom så måste man först komma fram till att straffet ligger på fängelsenivå. Annars kan man inte döma till villkorlig dom som är istället för fängelse, säger hon till P3 Nyheter.

- Enligt henne är det viktigt att höja straffskalan för liknande brott i framtiden.

http://www.idg.se/2.1085/1.507439/ra--olaglig-fildelning-bor-ge-strangare-straff
*
Antipiratbyrån - fängelse är lämpligt för fildelande ungdomar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.